Nietolerancja laktozy a alergia na białka mleka – różnice


Nietolerancja laktozy a alergia na białka mleka krowiego to całkiem różne jednostki chorobowe.

Na ikonografii przedstawiono podstawowe różnice (źródło: https://www.nestlenutrition-institute.org/resources/infographics/details/lactose-intolerance?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=aprilprac2019)

Warto wiedzieć, że wrodzona nietolerancja laktozy to choroba bardzo rzadka (opisano ok. 40 przypadków).

Szczególną postacią nietolerancji laktozy są pojawiające się u wcześniaków i noworodków przejściowe objawy, które wynikają z dysproporcji pomiędzy niedostateczną ilością wytwarzanej laktazy (enzym rozkładający cukier laktozę), a względnie dużą ilością laktozy w pokarmie kobiecym (ilość laktozy w mleku kobiecym jest warunkowana genetycznie i absolutnie nie wynika z ilości laktozy jaką kobieta spożywa wraz z dietą)