W okresie ciąży witamina D – poza wpływem na wchłanianie wapnia i mineralizację kości – jest prawdopodobnie ważnym czynnikiem w procesie rozwoju łożyska.
Konsekwencje niedoboru u ciężarnej
•Zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego
•Zwiększone ryzyko porodu przedwczesnego
•Zwiększone ryzyko bakteryjnego zapalenia pochwy
•Jest czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy ciężarnych
Poprzez bezpośrednie działanie w łożysku witamina D reguluje wydzielanie hormonów łożyskowych (gonadotropina łożyskowa HCG, laktogen łożyskowy HPL, progesteron, estrogeny)
Warto wiedzieć…
Małe stężenie witaminy D w surowicy matki podczas ciąży koreluje ze zwiększeniem ryzyka insulinooporności i otyłości u jej dziecka, co sugeruje udział witaminy D w programowaniu metabolicznym.
Zalecenia: witamina D3 powinna być stosowana u kobiet planujących ciążę, ciężarnych oraz w okresie laktacji w dawce 2000 IU na dobę.
Najwyższa bezpieczna dobowa dawka lecznicza to 10000 IU
Źródła:
Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących 2011-2015
“Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży”, Hanna Szajewska, MP 2017